Kváskové rohlíky

Křupavé a jemné rohlíky z kvásku a polohrubé mouky, vám udělají radost. S těstem se výborně pracuje a jejich přípravu zvládnou i děti, které můžete zapojit do procesu.

kváskové rohlíky

Ráno zamísíte, večer pečete.

Ingredience:

1 polévková lžíce aktivního kvásku - můžete si vyrobit podle našeho receptu

500 g polohrubé mouky 

250 g vlažné vody (nejlépe odstáté)

3 polévkové lžíce rozpuštěného másla

10 g cukru

10 g soli

 

lžíce smetany

mák nebo kmín na posypání 

Všechny suroviny společně vymísíme (v robotu cca 3 minuty na pomalejší program a 3 minuty na rychlejší program). Těsto přemístíme do mísy, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo. Po 30 minutách přeložíme - těsto vytáhneme a přeložíme do opačného rohu. Opět dáme na 30 minut odpočinout. Překládání opakujeme celkově 3x, vždy s přestávkou 30 minut. Potom dáme těsto kynout na cca 4-6 hodin. 

Po vykynutí rozdělíme ostrou stěrkou nebo nožem na 10 částí, vytvoříme bulky, přikryjeme na válu utěrkou a necháme dalších 30 minut odpočívat. 

Z bulek vyválíme trojúhelníky (aspoň přibližně) a smotáme do rohlíku, začneme širší stranou a potom ještě v ruce rohlíky poválíme, aby se těsto pěkně spojilo a nevznikla nám jen roláda. 

Dáme na plech vyloženým papríem, přikryjeme utěrkou a necháme opět kynout. Za cca 2 hodiny by těsto mělo zdvojnásobit svůj objem. Potřeme smetanou, případně ozdobíme mákem, solí nebo kmínem

Troubu vyhřejeme na 10°C a pečeme 15-20 minut. Po vytažení z trouby dáme vychladnout na mřížku.