Domácí chléb ze sušeného droždí

V jednoduchosti je síla a tak než začnete experimentovat s kváskem, vyzkoušejte tento jednoduchý recept na chleba bez hnětení.

Untitled design (4)_2

3 hrnky hladké mouky + trochu na podsypání

1,5 hrnku vody (nejlépe filtrované nebo odstáté)

½ lžičky sušeného droždí

1,5 lžičky soli

chlebové koření 

+ kulatý litinový nebo jiný zapékací hrnec s pokličkou

 

Všechny ingredience smíchejte v lepkavou hmotu, kterou přikryjte v míse potravinovou fólií a nechte cca 14-16 hodin kynout. Nejlépe v pokojové teplotě, někde na lince. Skvělé je večer chleba zamísit a na druhý den dopoledne péct.

Vál na těsto dobře posypte hladkou moukou a vyndejte těsto, to za pomoci stěrky rozložte do tvaru obdélníku. Pomyslné rohy potom skládejte doprostřed (jako poštovní obálka). Nechte přímo na vále odpočívat 15 minut a potom opět přemístěte do mísy. Zkuste zformovat do koule, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout další dvě hodiny. 

Troubu si rozehřejte na 230 °C a pekáč dejte dovnitř nahřát. Opatrně přesuňte těsto do rozpáleného pekáče, přikryjte pokličkou a nechte péct 30 minut. Potom pokličku odstraňte a pečte ještě 15 minut. 

Potom vyndejte z trouby a přesuňte vychladnout na mřížku, ať vám chleba ze spodu nezvlhne. S krájením počkejte až je chleba minimálně vlažný!