Jak si doma založit svůj kvásek

Chcete se vyhnout kupování pečiva nebo si prostě chcete dopřát opravdu kvalitní chleba? Založte si se svými dětmi kvásek! Pojměte to jako experiment, který si můžete každý zaznamenávat, jak se vám jeho “pěstování” daří.
A nezapomeňte si ho pojmenovat, ať k němu získáte citovou vazbu :) Ten náš se jmenuje Franz Josef.
K založení kvásku nepotřebujete mnoho věcí. Stačí žitná celozrnná mouka. 

Ve skleničce smícháme dvě lžíce mouky a dvě lžíce vody. Kašička by měla mít konzistenci těsta na lívance. Zakryjeme látkovým kapesníkem a gumičkou a necháme v pokojové teplotě.
Kvásek by měl pomalu začít pracovat, mohly by se objevit první malé bublinky a měl by vonět trochu nakysle. Druhý den ho musíme přikrmit, má hlad. Napište si s dětmi do deníku, kdy jste kvásek poprvé založili a veďte si i deník, kdy ho budete krmit.
Z kvásku odeberte cca 1 lžíci kvásku (tu vyhoďte), přidejte opět dvě lžíce žitné celozrnné mouky a stejné množství vody, promíchejte a postupujte stejně. Kvásek se začátku krmíme cca 3x denně. Měl by vždy vyskočit a udělají se v něm oka. Ze začátku malé bublinky, ale brzy se začnou zvětšovat.
Přibližně pátý den už by mohl být kvásek připraven k pečení.
Kvásek můžete dát do ledničky v zašroubované sklenici, nezapomeňte ale minimálně jednou týdně dokrmovat. Když budete chtít péct, kvásek ráno vytáhneme z lednice, dokrmíme a večer už můžete udělat rozkvas.
Hladový kvásek poznáte tak, že voní hodně octově, vůně správného kvásku je příjemně nakyslá a ovocná.
Udělejte si i z obyčejných věcí, příjemný zážitek :)

Untitled design (3)