Zabijačková paštika s portským

Zabijačková sezona je v plném proudu, takže pokud se k vám dostanou například čerstvá vepřová játra, neváhejte a vyzkoušejte si domácí vepřovou paštiku. My k dochucení doporučujeme naši voňavou směs určenou přímo na paštiky. Obsahuje vyváženou směs bylinek a koření, které doladí vaši domácí paštiku k dokonalosti.

 paštika

Na cca půl litru paštiky potřebujete:

0,5 kg vepřových jater
100 ml portského vína
100 g másla + trochu navíc na “pokličku”
50 ml smetany
1 cibule
2 stroužky česneku
1,5 lžičky směsi Paštika 
olivový olej
pepř 
sůl

Játra si očistíme a nakrájíme na menší kousky. Orestujeme je na olivovém oleji spolu s cibulkou, prolisovaným česnekem a tymiánem. Pak přidáme koření a zalijeme portským vínem. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou, dokud nejsou játra měkká. Pokud je potřeba dolijeme trochu vody.
Tekutinu v hrnci, co nejvíce vyvaříme, stáhneme z plamene a necháme cca 5 minut vychladnout. Zalijeme rozpuštěným máslem, smetanou a ponorným mixérem rozmixujeme dohladka. Můžeme ještě dosolit a dopepřit. Nalijeme do skleničky, zalijeme trochou rozpuštěného másla a necháme vychladnout.
V lednici vydrží minimálně týden.