Vánoční koření

Untitled design (5)_2

Anýz 

Anýz poznáte podle lékořicové chuti, která je skvělým doplňkem sladkých pokrmů, chlebů a pečiva. Na Vánoce vynikne především v perníkovém koření nebo v cukroví jménem “anýzky”. No a dědečci rádi zavzpomínají na anýzovku, voňavý alkoholový nápoj známý především ve středomoří (řecké ouzo).

Hřebíček

Hřebíček vzniká sušením nerozvinutých poupat tropického stromu hřebíčkovce, který se dnes pěstuje v mnoha vlhkých tropických zemích. Jeho lehce palčivá chuť je nedílnou součástí voňavých svařáků a punčů, jablkových dezertů a také směsi do perníku. Můžete ho ale použít i do rajské omáčky, zelí nebo ke zvěřině. Pokud je v celku, má velmi silné aroma. Mletím ho velmi rychle ztrácí. Takže pokud do receptu potřebujete hřebíček mletý, raději si nadrťte v hmoždíři čerstvý. U hřebíčku platí, že méně je více. Používejte ho raději střídmě.
Každou návštěvu potom potěšíte pečeným jablkem plněným směsí ořechů, sušeného ovoce a koření doplněným o vanilkovou zmrzlinu nebo šodó podle našeho receptu.

Skořice 

Pravděpodobně nejvoňavější vánoční koření vůbec. Jeho krásně sladká vůně vás zahřeje nejen na duši, ale i na těle. V celku můžete svitek kůry ze skořicovníku používat k ovonění svařáku, punče nebo sladkých omáček omáček. Namletá je potom skvělá k okořenění teplých kaší, jablkových dezertů nebo přímo do těsta. Můžete ji smíchat s cukrem a obalovat v ní oblíbené kousky. Nebojte se experimentovat! Můžete vyzkoušet třeba klasickou jablečnou bábovku .

Vanilka 

Toto voňavé exotické koření bylo do Evropy přivezeno už v 15.století a získalo si ihned oblibu. Jedná se o fermentovamou tobolku (často se nesprávně uvádí lusk) orchideje rodu vanilovník. Ovoní vám jakýkoliv dezert, ale pozor! Díky své ceně se často nahrazuje chemickým vanilinem. V našem cukru ovšem najdete jen pravou vanilku.
Nejznámějším vánočním cukrovím jsou pravděpodobně vanilkové rohlíčky, které nesmí chybět na žádném vánočním stole.

Kurkuma 

Kurkuma je díky své barvě často přirovnávána k šafránu. Je však mnohem levnější a také jinak chutná. Pokrmy vám obarví na výrazně žlutou barvu, ale příliš neochutí. Má spíše zemitou, lehce nahořklou chuť. Ve vánoční čas si ji můžete připravit v kurkumovém latté podle našeho receptu.

Kardamom 

Patří po vanilce a šafránu k nejdražším koření na světě. Je oblíbenou součástí směsí do perníku nebo do teplých nápojů. Má velmi výraznou nasládlou a ostrou chuť, která skvěle ladí ke kávě nebo horké čokoládě.

Muškátový květ a oříšek 

Stejně jako pepř a hřebíček patří muškátový květ mezi koření, kvůli kterým se ve středověku vypravovaly zámořské cesty. Muškátové oříšky rostou na muškátovníku. Když dozrají, plody puknou a dají hned dva typy koření. Pecku - muškátový oříšek a míšek, ve kterém byla pecka uložena - muškátový květ. Jeho chuť je jemnější a přitom aromatičtější než u oříšku. Oříšek se nejčastěji uchovává v celku a strouhá až před kuchyňskou úpravou. Je to z toho důvodu, že rychle ztrácí svoje aroma.

Zázvor 

Zázvor patří mezi nejstarší a nejžádanější koření na světě. Přitom v našich končinách byl znám především jako voňavá přísada do dezertů a cukroví. Mletý a sušený zázvor má jemnější chuť než zázvor čerstvý a používá se k dochucení sladkých pokrmů. Na Vánoce si můžeme upéct oblíbené zázvorky nebo zázvorové perníčky (https://eshop.ramdam.cz/recepty-2/zazvorove-pernicky/ ), které můžou být díky síle zázvoru i trochu pálivé.