Polévka z pečené dýně

S podzimem nám přijdou k chuti vydatné a hlavně teplé polévky z podzimní úrody. Přinášíme vám jednoduchý recept na naši oblíbenou krémovou dýňovou. U našich dětí vede na plné čáře, my dospělí si ještě přidáme trochu chilli, aby jemná polévka dostala větší říz.

dýňová-polévka

1 dýně hokaido
1 velká cibule
3 stroužku česneku
1 smetana na vaření (12%)
olivový olej
1 litr  zeleninového vývaru
1 lžíce vegetky dobrotky
pepř
sůl

Dýni hokaido rozpůlíme a vydlabeme semínka. Cibuli oloupeme pouze jednu vrstvu a zbytek necháme. Na plech vyložený pečícím papírem položíme rozpůlenou dýni řezem dolů, přidáme cibuli vcelku a česnek - také neoloupaný. Vše pokapeme olivovým olejem a osolíme. Dáme péct na 180 stupňů Celsia na jednu hodinu do trouby.

 

Upečenou zeleninu necháme trochu vychladnout. Cibuli oloupeme a česnek vytlačíme ze slupky, dýni rozkrájíme na menší kousky a vše vložíme do hrnce. Rozmixujeme a přidáme zeleninový vývar. Přivedeme k varu, přidáme vegetku a potom přimícháme smetanu. Můžeme dosolit a dopepřit nebo dokořenit muškátovým oříškem.

Polévku na talíři můžeme pokapat dýňovým olejem a posypat opraženými dýňovými semínky.