Chilli con carne

 

Texaská specialita chilli con carne je jedna z nejznámějších jídel vůbec. Základem je vždy hovězí maso, fazole, rajčata a samozřejmě chilli, po kterém dostal pokrm název. Pro zvýraznění chuti doporučujeme v hotovém pokrmu rozpustit dva čtverečky hořké čokolády, jídlo dodá úplně nový chuťový rozměr.

chilli

Ingredience:

250 g sušené fazole (velké červené)
500 g mletého hovězího masa
1 plechovka sterilované kukuřice
1 plechovka rajčat (lze nahradit asi 6 čerstvými rajčaty)
1 cibule na kostičky
3 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
1 lžička drceného kmínu (odkaz)
1/2 lžičky chilli con carne
3 lžíce rajčatového protlaku
2 kostičky hořké vysokoprocentní čokolády
pepř (odkaz)
sůl

Jak na to?

Fazole den předem namočíme do vody, kterou pak vyměníme, a vaříme do měkka. Trvá to dlouho, pokud máte, použijte tlakový hrnec.
Na velké hluboké pánvi rozpálíme olej, osmažíme cibuli a na poslední minutu přidáme jeden stroužek česneku nakrájený na plátky. Posypeme kořením, solí a pepřem a asi minutu opékáme. Hovězí dáme na pánev a orestujeme. Vařečkou rozbíjíme hrudky, které se v mase tvoří. Jakmile je maso opečené, doplníme fazole, rajčata a protlak, zalijeme asi 1/2 litrem vody (nebo vývaru z fazolí) a necháme cca 40 minut probublávat, dokud směs nezhoustne.
Případně ještě dosolíme, necháme v jídle rozpustit čokoládu a nakonec přidáme utřený zbytek česneku. Můžeme podávat s rýží nebo zabalené do tortillových placek.